Европейската комисия  своя годишен доклад относно мониторинга на прилагането на правото

...
Европейската комисия  своя годишен доклад относно мониторинга на прилагането на правото
Коментари Харесай

Прилагане правото на ЕС: Отстояване на правата, основните свободи и върховенството на закона

Европейската комисия  своя годишен отчет по отношение на мониторинга на използването на правото на Европейски Съюз.

В отчета са обрисувани дейностите по правоприлагане, които Комисията е подхванала през 2021 година, с цел да подсигурява отбраната на правата и свободите на жителите и предприятията в целия Европейски Съюз. Днес Комисията разгласява и постоянния си пакет от решения по отношение на нарушаванията.

Като цяло през 2021 година Комисията стартира 847 нови производства за определяне на несъблюдение на отговорности в съпоставяне със приблизително 809 производства през предходните пет години. В 31 случая Комисията реши да предяви иск против тези страни членки пред Съда на Европейския съюз. Една трета от тези случаи се отнасят до качеството на въздуха или питейната вода или до пречистването на отпадъчните води.

Целият отчет за използването на правото на Европейски Съюз на национално ниво е оповестен.

Също по този начин през днешния ден Комисията оповести постоянния пакет от решения по отношение на нарушавания от страна на страните членки в разнообразни браншове, където не е спазено правото на Европейски Съюз.

Издадени са и още четири страни членки за това, че не са обезпечили цялостно транспониране в националното си законодателство на по отношение на енергийните характерности на постройките. С директивата бяха въведени нови детайли за подсилване на съществуващата уредба, като да вземем за пример минимални условия за енергийните характерности на новите здания, електромобилността и зарядните точки, както и нови правила за инспектирането на отоплителни и климатични съоръжения.

Комисията приканва България () да приведе националното си законодателство в цялостно сходство с Директивата по отношение на лабораторните животни(). С Директивата се дефинират ограничения за отбрана на животните, употребявани за научни или просветителни цели.

Комисията приканва България () да приведе националното си законодателство в цялостно сходство с Директивата по отношение на лабораторните животни(). България не е подхванала ограничения за отбягване на безпокойството на делфините и морските прасета в предпазените зони по „ Натура 2000 “, както и не е направила подобаващ мониторинг на прилова на тези предпазени типове в Черно море. Страната също по този начин не е транспонирала вярно задължението за мониторинг на прилова, както се изисква от Директивата за местообитанията.

България и още 14 страни членки ще получат от Комисията и стимулирани за това, че не са транспонирали в цялостна степен.

Повече информация за оповестените през днешния ден производства за определяне на нарушавания от месец юли ще намерите в известието.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР